ESKADER’in düzenlediği Bâbıâli Sohbetleri’ne konuk olan karikatürist ve ressam Osman Soruoğlu, “Çizgide en güzeli ve yeniliği yakalamak için hâlâ çalışıyorum.” dedi.
Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği’nin (ESKADER) her hafta perşembe günleri Timaş Kitapkahve’de düzenlediği Bâbıâli Sohbetleri’nde bu hafta karikatürist ressam Osman Soruoğlu, çizerlik sanatı, karikatür ve bugünkü Türkiye’de çizmeye ve çizerliğe verilen değer konusunda görüşlerini paylaştı. Kendi çabaları ile herhangi bir profesyonel eğitim alma ihtiyacı duymadan günümüzün sayılı çizerleri arasına katılan Suroğlu sohbetini, yine ressam ve karikatürist olan Muammer Erkul yönetti. Program dinleyicilerin de sık sık sorularının ve görüşlerinin katkısı ile samimi bir sohbete dönüşürken, bu diyaloglar esnasında basın ve yayın dünyamızın karikatüre bakışı değerlendirildi, geçmişte gazetelerin başköşesinde bulunan yerine nasıl dönebileceği konusunda fikir yürütüldü, çözümleri tartışıldı.
ANADOLU VE İSTANBUL ARASINA SANAT KÖPRÜSÜ
ESKADER Başkanı Mehmet Nuri Yardım programın açılış konuşmasında, İstanbullu sanatkâr ve yazarların yine kendi şehrindekilerden haberdar olduğunu, Anadolu’dakileri tanıyamadığını belirterek Osman Suroğlu’nun Sakarya’da yaşayan ve sanatını orada sürdüren bir sanatçımız olduğunun altını çizdi. Anadolu’da meydana gelen sanat hareketliliği ile bir köprü kurmak gerektiğini belirten Yardım, “Artık bu ayrımın olmaması gerekir. Oradaki değerli büyüklerimizi de tanımamız gerekiyor. Suroğlu çizgisi ile büyük hizmet vermiş bir sanatkâr. Vehip Sinan ve Gürbüz Azak neslinin devamı. Kendisini en çok Zafer dergisindeki çizimleri ile tanıyoruz.” dedi. Programı yöneten ressam ve karikatürist Muammer Erkul, çizerliğin günümüz şartlarında ekstra bir durum olduğunu belirterek Osman Suroğlu’nun inşaat mühendisi olup da çizerliğe ilgi duymasını ilginç bulduğunu dile getirdi. Suroğlu’nun 30 kişisel sergisi ve ikisi kolektif çalışma olarak 12 kitabı bulunduğuna da dikkat çeken Erkul, Romanya’daki 20 çizerden biri olarak anılmasının da büyük bir başarı olduğunu ifade etti. Suroğlu’nun sergiden sergiye adının duyulduğunu ve çizerliğe bir sanatçı duyarlığı ile gönül verdiğini söyleyen Erkul, çizerliğe geçiş hikâyesini anlatması için sözü Osman Suroğlu’na bıraktı.
Yazının tamamı için http://www.eskader.net/haberler/hala-kendimi-gelistirmeye-calisiyorum.html
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder